dinsdag 18 januari 2011

Toch forse huurverhoging voor scheefwoners

Scheefwoners in de gereguleerde huursector (tot 648 euro huur per maand) kunnen per 1 juli toch een stevige huurverhoging tegemoet zien. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) wil de daarvoor noodzakelijke wijziging van de Huurwet nog voor die tijd door het parlement loodsen.

Eerder had het ministerie laten weten dat de huurverhoging voor scheefwoners ‘op zijn vroegst in 2012’ zou worden doorgevoerd. Maar dat was bij nader inzien volgens het ministerie ‘niet helemaal correct’. Donner verwacht veel steun in de Kamer voor de wetswijziging, omdat scheefwonen veel partijen een doorn in het oog is.

Scheefwoners zijn huishoudens met een jaarinkomen van 43.000 euro of meer die een huurwoning hebben die onder de huurregulering valt. Dat zijn alle woningen die in het gehanteerde puntenstelsel onder de grens van 648 euro vallen, ook de maximale huurgrens voor huurtoeslag. De meeste van die gereguleerde woningen zijn in handen corporaties.

Voor hogere inkomens vanaf 43.000 euro wil het kabinet de huren met meer dan het inflatietempo laten stijgen, met maximaal 5%. Voor lagere inkomens in gereguleerde huurwoningen stijgt de huurprijs jaarlijks met niet meer dan de inflatie, zoals ook gold tijdens het vorige kabinet. Door voor de hogere inkomens de huren sterker te laten oplopen hoopt het kabinet de doorstroming in de sociale huursector te vergroten.

Bron: FD, 17-01-2011



- Posted by Pascal de Roo from ZO.nl -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.