zondag 16 oktober 2011

De juiste vraagprijs

De NVM maakte vorige week bekend dat dankzij de verlaging van de overdrachtsbelasting het aantal woningtransacties tijdelijk iets is gestegen. Er waren 4% meer transacties dan in het derde kwartaal van 2010. Die stijging vond met name plaats in juli, op het moment dat de verlaging werd aangekondigd. Door de onzekere financiële situatie en de eurocrisis zette de stijging de afgelopen maanden niet door.

De prijs van een gemiddeld verkochte woning daalde in het derde kwartaal met 1,1% tot € 231.000. Ten opzichte van een jaar geleden is de prijs van een gemiddelde woning met 2,1% gedaald.

De NVM geeft in haar persbericht aan teleurgesteld te zijn over de effecten van de verlaagde overdrachtsbelasting. NVM-voorzitter Ger Hukker: “De verlaging van de overdrachtsbelasting heeft direct een positief effect op de woningmarkt, maar door andere factoren die daar los van staan en tegenwerken in plaats van meewerken, is het effect minder zichtbaar. Met name omdat de schuldencrisis in Europa in de tweede helft van het kwartaal weer is gaan opspelen. Consumenten lezen dagelijks in de krant dat het slecht gaat met de economie en stellen de aankoop van een huis soms liever even uit.

Dit betekent zeker niet dat de verlaging van de overdrachtsbelasting geen effect heeft. Zonder deze broodnodige maatregel was de markt verder in mineur geraakt. Daarnaast heeft de belastingverlaging allerlei positieve neveneffecten. De maatregel is bijvoorbeeld goed voor het verbeteren van de arbeidsmobiliteit doordat mensen met een nieuwe baan minder barrières hebben om te verhuizen. En bovendien voorkomt de maatregel dat consumenten zich nog dieper in de schulden moeten steken om de aankoop van een huis te financieren.”

Volgens NVM-voorzitter Hukker staan veel woningen nog te hoog geprijsd in de markt. Hiermee snijden verkopers zichzelf in de vingers. “In deze markt is geen plaats voor dromers, maar voor realisten. Omdat de concurrentie, vanwege het grote aanbod, tussen verkopers groot is worden te hoog geprijsde woningen niet bekeken en niet verkocht.”

Hoe langer woningen te koop staan hoe meer er toe gelegd wordt op de oorspronkelijke vraagprijs. Bij een woning die binnen 1 kwartaal wordt verkocht ligt de vraagprijs gemiddeld een kleine 4% onder de oorspronkelijke vraagprijs. Bij een woning die 1 tot 2 jaar te koop staat is dat verschil bijna 18%. De NVM adviseert dan ook om meteen realistische prijzen te vragen. En niet hoog inzetten en dan steeds een beetje van de prijs eraf te doen als de woning maar niet verkocht wordt (de kaasschaafmethode).


- Posted by Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.