woensdag 14 september 2011

ZO makelaars doet aan energiebesparing - Een gratis Woningdossier

In de aanpak van ZO staat transparantie centraal. Vanuit deze gedachte vindt de NVM het belangrijk om naar alle aspecten van een woning te kijken, dus ook naar de energetische status van een woning. De NVM werkt samen met verschillende maatschappelijke organisaties om de woningvoorraad in Nederland energiezuiniger te krijgen.

Zo wordt er samengewerkt met de overheid, Milieu Centraal en de stichting Meer Met Minder, dat uitvoering geeft aan het nationale energiebesparingsprogramma. Het uitgangspunt voor de samenwerking is dat energiebesparing een meerwaarde oplevert voor de koper en verkoper.

Het belang voor de verkoper is dat hij bij de verkoop van een energiezuinig huis deze voordelen kan benutten in de onderhandeling. Bij de verkoop van een onzuinig huis is het bieden van transparantie voor verbetering een mogelijkheid. Een energiezuinig huis woont immers veel comfortabeler. Vaak is een onzuinig huis met circa € 7.500 extra investering een stuk energiezuiniger en comfortabeler te maken. Dat is een aardig bedrag, maar de NHG komt kopers op dit punt tegemoet: extra investeringen in energiebesparing blijven namelijk tot een bedrag van maximaal € 6.500,- buiten beschouwing bij de inkomenstoets. Voor de koper is het dus van belang dat hij weet hoe energiezuinig zijn aankoop is en wat hij kan doen om bij de financiering alvast energiebesparing mee te nemen.

Kortom: energieprestatie hoort gewoon bij de kwaliteitskenmerken van een woning.

Het Woningdossier
Sinds kort kunnen wij de verkoper en koper helpen met het verkrijgen van dit inzicht en daarmee willen wij onze toegevoegde waarde als NVM-makelaar vergroten. Het instrument dat ter beschikking staat, heet ‘mijnwoningdossier’ (zie http://www.woningdossier.nl/). Het wordt beschikbaar gesteld door de stichting Meer Met Minder.

Hoe werkt het Woningdossier?
De verkoper van een woning krijgt een inlogcode en wachtwoord voor het openen van zijn persoonlijke Woningdossier. Hierin kan hij zijn woninggegevens aanpassen en het effect van energiebesparende maatregelen berekenen. Het Woningdossier is woninggebonden. Hierdoor kan hij bij de verkoop het Woningdossier overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Dat is handig, want de nieuwe eigenaar heeft daarmee meteen inzicht in de mogelijkheden om zijn nieuwe huis energiezuiniger en comfortabeler te maken. Daarnaast kan hij in het Woningdossier offertes aanvragen bij erkende Meer Met Minder-aanbieders en aan de slag gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.