donderdag 5 januari 2012

WOZ waarden worden openbaar


Samenvatting
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat de WOZ-waarden van woningen openbaar gaan worden. Reden hiervoor is dat de vastgestelde openbare WOZ-waarden dan naar verwachting door burgers nog beter geaccepteerd zullen worden, hetgeen zal leiden tot minder bezwaar- en beroepsprocedures. Daarnaast wordt een betere acceptatie van de WOZ-waarde verwacht met het ‘taxatieverslag nieuwe stijl’. Dat nieuwe verslag bevat extra, toelichtende informatie ten opzichte van het bestaande taxatieverslag. Verder gaat de zogeheten “Fierensmarge’ in de Wet WOZ vervallen. De Fierensmarge houdt kort gezegd in dat de vastgestelde waarde van een onroerende zaak geacht wordt juist te zijn als de afwijking tussen de vastgestelde waarde (de waarde in de WOZ-beschikking) en de werkelijke waarde (in dit geval de lagere waarde) binnen een bepaalde marge blijft. In de loop van 2012 verwacht de staatssecretaris een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer in te dienen waarin onder meer deze onderdelen zijn opgenomen.
Volledig artikel
Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft in een brief aan de Tweede Kamer aangekondigd dat de WOZ-waarden van woningen openbaar gaan worden. Reden hiervoor is dat vastgestelde openbare WOZ-waarden dan naar verwachting nog beter door burgers geaccepteerd zullen worden, hetgeen zal leiden tot minder bezwaar- en beroepsprocedures. Bij openbare WOZ-waarden kunnen burgers immers ook WOZ-waarden opvragen van de door hen gekozen referentiepanden. In oktober 2011 stond het aantal woningen onder bezwaar op 3,3% (niet-woningen op 7,6%).

Daarnaast wordt een betere acceptatie van de WOZ-waarde verwacht met het ‘taxatieverslag nieuwe stijl’. Dat nieuwe verslag bevat extra, toelichtende informatie ten opzichte van het bestaande taxatieverslag. Vanaf 1 januari 2012 geldt het nieuwe model taxatieverslag als standaardmodel voor het taxatieverslag.

Een andere wijziging die de WOZ-waarde aangaat, betreft het vervallen van de zogeheten “Fierensmarge’ in de Wet WOZ. De Fierensmarge houdt kort gezegd in dat de vastgestelde waarde van een onroerende zaak geacht wordt juist te zijn als de afwijking tussen de vastgestelde waarde (de waarde in de WOZ-beschikking) en de werkelijke waarde (in dit geval de lagere waarde) binnen een bepaalde marge blijft. Deze marge is 5% bij WOZ-waarden tot € 200.000 en loopt procentueel binnen enkele WOZ-waardeklassen af tot 2% bij een WOZ-waarde boven € 1 mln. Daarbij gelden nog maximaal toegestane absolute afwijkingen bij de tweede en hogere waardeklassen. Met het vervallen van de wetsbepaling over de Fierensmarge geeft de wetgever gevolg aan een arrest van de Hoge Raad. De Hoge Raad had namelijk op 22 oktober 2010 ( geoordeeld dat de wetgever met de Fierensmarge in strijd komt met het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens en dat de wettelijke bepaling waarin de Fierensmarge is opgenomen daarom per direct buiten toepassing moet blijven. De wettelijke bepaling verhinderde namelijk een effectieve betwisting van de rechtmatigheid van de WOZ-beschikking en daardoor ook voor belastingen waarbij de WOZ-waarde een rol speelt.

Verder komt er een landelijke voorziening van de WOZ. Dat houdt in dat het Kadaster de waardegegevens van alle onroerende zaken (en dus de WOZ-waarde) in Nederland gaat bijhouden. Het is de bedoeling dat de landelijke voorziening per 1 januari 2013 operationeel is voor gemeenten en per 2014 voor alle andere afnemers (waaronder de centrale overheid, de Belastingdienst, Staatsbosbeheer en de huurcommissie).

In de loop van 2012 verwacht de staatssecretaris een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer in te dienen waarin de verruiming van de openbaarheid, het afschaffen van de Fierensmarge en de landelijke voorziening WOZ-waarde zijn opgenomen.

Bron: Ministerie van Financiën, 23-12-2011, nr. DB/2011/0442M.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.