woensdag 21 augustus 2013

PAS OP: verhuren obv tijdelijke leegstandswet na 1-7-2013 !!!

Tijdelijke verhuur en terugkeer naar box 1
Een woning die in de verkoop staat en op grond van de Leegstandswet tijdelijk wordt verhuurd (woning gaat dan naar box 3), kan onder voorwaarden terugkeren naar box 1.
In een eerder artikel (Tijdelijke verhuur stoppen voor 1 januari 2014) hebben wij de lezers er op gewezen dat dit mogelijk tot fiscale problemen kan leiden. Wij hebben daarom de Kennisgroep van de Belastingdienst benaderd met de vraag of er 'reparatie'wetgeving volgt.
 
Probleem
Op grond van de Leegstandswet dient een huurovereenkomst minimaal voor 6 maanden te worden verstrekt. Huizeneigenaren die nu een woning tijdelijk willen verhuren, hebben daardoor een huurovereenkomst die tot na 1 januari 2014 doorloopt. Zonder een verlenging van de Minister, zal de woning definitief in box 3 blijven, ook als de huurder nadien vertrekt. Dit kan grote fiscale gevolgen hebben voor de huiseigenaar die tijdelijk zijn lasten dacht te kunnen verlagen door zijn/haar woning tijdelijk te verhuren.
Belastingdienst
De reactie van de Belastingdienst op onze vraag of er een verlenging van de crisismaatregel komt, was als volgt: "... op dit moment is geen zicht op verlenging van de tijdelijke maatregel met
betrekking tot de herleving van hypotheekrenteaftrek van de voormalige eigen woning na verhuur
."

Wat zijn de gevolgen?

Door de tijdelijke verhuur van de leeg te koop staande woning, is de woning en de daarbij behorende eigenwoningschuld verhuisd van Box 1 naar Box 3. Wanneer de verhuur voor 1 januari 2014 wordt beƫindigd verhuist de woning en de eigenwoningschuld weer van Box 3 naar Box 1 en is de eigenwoningschuldrente weer aftrekbaar tot einde van de reguliere verhuisregeling, zoals verwoord in art. 3.111 van de Wet IB 2001.

Verhuur ook nog na 1 januari 2014

Nu wordt de verhuur van de woning ook na 1 januari 2014 voortgezet. Het gevolg hiervan is dat de woning en de daarbij behorende eigenwoningschuld in Box 3 blijven en niet meer terug kunnen naar Box 1. Tevens dient men dan ook rekening te houden met de bijleenregeling, want op dat moment is er sprake van een fictieve vervreemding en zal de eventuele overwaarden worden toegevoegd aan het vervreemdingssaldo.

Advies

Een relatie die bij ons voor advies komt over tijdelijke verhuur zullen wij dan ook op deze fiscale nadelen te wijzen vanuit zorgplicht, maar zouden alle adviseurs dit gaan doen?

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.