woensdag 21 augustus 2013

Tekort sociale huurwoning dreigt

Door de huurverhogingen en de verkoop van corporatiebezit ontstaat er een tekort aan sociale woningen. Die vrees leeft bij twee derde van de grote gemeenten in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Met een enquête onder 120 leden onderzocht de VNG hoe gemeentelijke managers wonen de positie van hun gemeente op de woningmarkt beoordelen.

41% van de ondervraagde ambtenaren schat in dat er lokaal een tekort aan sociale huurwoningen zal ontstaat door verhoging van de huren en verkoop van woningen door corporaties als gevolg van de verhuurdersheffing. Maar de verschillen tussen gemeenten zijn groot: van de kleine en middelgrote gemeenten (tot 100.000 inwoners) vreest 30-40% een tekort, bij de grote gemeenten (>100.000) is dit maar liefst 67%.

De verhuurdersheffing blijkt op meer punten een bron van zorg. Volgens 70% van de managers maakt deze jaarlijkse miljardenbelasting die verhuurders aan het Rijk moeten betalen, het lastig om nu harde afspraken te maken met corporaties. Er is grote verdeeldheid en onzekerheid over de vraag of corporaties na de heffing nog voldoende investeringskracht overhouden.

Investeren in leefbaarheid blijft nodig

Uit de enquête wordt ook duidelijk dat gemeenten graag willen dat corporaties blijven investeren in leefbaarheid. Zonder de investeringen van corporaties in leefbaarheid, worden de ambities van de gemeente niet gerealiseerd, zegt 56% van de managers wonen. Bij managers uit grote gemeenten is zelfs 78% het hiermee eens.

Bron: Woonbond



- Posted by Pascal de Roo -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.