donderdag 4 augustus 2011

Goeie info over VvE


AMSTERDAM - Kopers van appartementen moeten zo veel mogelijk informatie verzamelen over de flat die men wil kopen en alle bijbehorende zaken en de VvE. Verkopers van flats daarentegen moeten aspirant-kopers zo veel mogelijk en de juiste informatie over die flat en de VvE verstrekken. Doen ze dat niet, dan kan dit tot schade leiden.



Eigenaars van appartementsrechten zijn via de wet verplicht lid van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het gebouw waarin dit appartement zich bevindt. In grote lijnen gaat de flateigenaar over de flat zelf en wat daarbinnen gebeurt en nodig is, zoals onderhoud. Alles buiten de flat valt onder de verantwoordelijkheid van de VvE, de zogenoemde gemeenschappelijk delen, zoals dak, lift, gevels, hal, trappenhuis, opstalverzekering. Alle leden van de VvE betalen mee aan de kosten van de VvE en haar onderhoudsreserves.

In een VvE bestaan twee belangrijke stukken: de splitsingsakte en de splitsingstekening. En, uiteraard tegenwoordig ook het verplichte meerjaren onderhoudsplan, waarvoor de VvE financiƫle reserves moet aanhouden die opgebracht worden door de leden van de VvE.
De mate waarin leden van een VvE via de maandelijkse servicekosten bijdragen aan de VvE is gelijk aan de breukdelen die daarvoor zijn opgenomen in de splitsingsakte. Deze vindt u achter het appartementennummer (index) van uw flat in die akte. Over deze breukdelen, dus uw aandeel in het gehele gebouw, ontstaat wel eens discussie. Althans bij de oudere gebouwen, want bij de nieuwere VvE’s moet uit de akte duidelijk blijken hoe men tot deze breukdelen is gekomen.

Als een verdeling van de kosten echt onredelijk is, kan de VvE besluiten deze verdeling te wijzigen. In de splitsingsakte en het bijbehorende standaard splitsingsreglement staat hoe u dit kunt doen. Staan kosten van gemeenschappelijke zaken niet genoemd in de akte dan komt de verdeling meestal niet voor via de breukdelen, maar worden zij omgeslagen per appartement.

Voorbeeld
Een voorbeeld daarvan zag ik in mijn VvE, met vijf grote flats en tien kleine. Het onderhoud aan de individuele cv-ketels werd via de VvE jaarlijks uitgevoerd en de kosten via de breukdelen over de leden van de VvE verdeeld, terwijl deze cv-ketels niet tot de gemeenschappelijke zaken behoren. Daardoor betaalden de grote flats voor onderhoud aan dezelfde ketels veel meer dan de kleinere flats. Dit is inmiddels hersteld: alle flats betalen nu hetzelfde bedrag voor het jaarlijkse ketelonderhoud.

Bij de rechtbank Rotterdam speelde een kwestie tussen koper en verkoper van een flat. Verkoper had verzwegen dat er een meerjarenonderhoudsplan (MOP) in de VvE bestond en de koper had – onwetend hiervan – er niet naar gevraagd. Het MOP had tot gevolg dat de VvE de komende jaren aanmerkelijke bedragen moest reserveren en dat kwam nu voor rekening van de koper. De rechter vond dat verkoper dit niet had mogen verzwijgen en vond het onvoldoende dat de verkoper de koper voor info slechts naar de VvE had gestuurd. De rechter verlaagde de koopsom met 9000 euro.





- Telegraaf - www.broeren.com -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.