dinsdag 2 augustus 2011

'Kansen voor starters ondanks strengere hypotheekregels'

AMSTERDAM - Op maandag 1 augustus gaan de nieuwe, strengere hypotheekregels in. Voor starters zal het daardoor nog moeilijker worden om een huis te kopen.

Maar er is ook goed nieuws voor deze groep. Tot 1 juli 2012 is de overdrachtsbelasting verlaagd van 6 naar 2 procent. Bovendien kunnen ouders hun zoon of dochter aan een eerste woning helpen door een belastingvoordeel te benutten, zo meldt Netwerk Notarissen.

Voorbeeld
Een voorbeeld: Anne (25 jaar) loopt al een tijdje rond met het idee te gaan kopen in plaats van huren. De huizen dichtbij haar werk zijn te duur als ze alle bijkomende kosten, zoals de overdrachtsbelasting, daarbij optelt.

Omdat deze belasting onlangs is verlaagd onderneemt Anne een nieuwe zoektocht. Ze vindt een leuke benedenwoning van 190.000 euro. Door de verlaging van de overdrachtsbelasting bespaart zij 7600 euro. Hierdoor kan zij de gedateerde keuken vervangen.

Haar ouders besluiten haar financieel te helpen. Zij schenken haar een bedrag van 28.000 euro. Omdat er een vrijstelling is van ruim 50.000 euro betaalt Anne geen schenkbelasting over dit bedrag. Naast de schenking lenen de ouders aan Anne een bedrag van 32.000 euro uit.
De ouders rekenen op advies van de notaris een rente over deze lening. De hypotheekrenteaftrek geldt dan ook voor de lening van de ouders. De ouders kunnen de rente elk jaar schenken, als ze dat doen op de manier die door de Belastingdienst is goedgekeurd. Ook de schenking van de rente kan zonder schenkbelasting.

De schenking en de lening worden bij de notaris in een akte vastgelegd. Voor de schenking is dit verplicht, voor de lening niet.

De ouders van Anne kiezen er toch voor om de lening notarieel vast te laten leggen zodat de lening juridisch in orde is.

Voordelen
Ook willen zij de lening officieel in de vorm van een hypotheek aan Anne geven, omdat dit voordelen voor de ouders heeft als hun dochter in betalingsmoeilijkheden zou komen.
Deze constructie levert Anne niet alleen een eerste huis met een nieuwe keuken op. Zij kan ondanks de strengere hypotheekregels een lening bij de bank krijgen, omdat haar ouders haar geld hebben geschonken.
Anne kan daarnaast profiteren van de optimale hypotheekrenteaftrek, maar betaalt per saldo over de lening aan haar ouders geen rente. Hierdoor houdt ze per maand nog wat van haar salaris over. Ze spaart dit geld om op termijn de badkamer te kunnen verbouwen.


- Telegraaf over geld -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.