maandag 29 augustus 2011

Stadskantoor in Delft nog onzeker

Wethouder waarschuwt voor miljoenenstrop als Delft bouw nieuw stadskantoor alsnog afblaast – Steeds meer partijen en burgers twijfelen aan miljoenenproject bij de Spoorzone - Eind september meer duidelijkheid.

Komt er wel of geen referendum over de komst van een nieuw Delfts stadskantoor?



Op 22 september stemt de gemeenteraad over een verzoek daartoe van drie oppositiepartijen en 366 burgers. Die willen alle inwoners van Delft zich in januari laten uitspreken over de noodzaak van het miljoenenproject.
De raadsleden De Wit (Leefbaar Delft), Stoelinga (Onafhankelijk Delft) en Van Oort (éénmansfractie) vinden het bouwwerk in de Delftse spoorzone te duur. "De burgers moeten hierover hun zegje kunnen doen", zegt Jeroen van Oort, die in april uit de fractie van collegepartij CDA stapte. "Ze kunnen dan kiezen tussen stenen en bijvoorbeeld kunst, sport of zorg."

Afgelopen donderdag strandde een poging van de oppositie om de besluitvorming over het referendum nu al in stemming te brengen. Na een tumultueuze raadsvergadering wilde een meerderheid liever wachten op cijfers van Ernst & Young over de consequenties van 'niet bouwen'. Daarnaast bleef onduidelijk of de volksraadpleging in dit specifieke geval wel mag. Voor 22 september is die helderheid er wel.

Verantwoordelijk Spoorzonewethouder Milene Junius is geen voorstander van een 250.000 euro kostend referendum. "Los van die kosten gaat afzien van de bouw Delft vele miljoenen kosten. Weggegooid geld waarvoor we niets terugkrijgen. Dat komt doordat het stadskantoor deel uitmaakt van het spoorzoneproject en daarmee juridisch en technisch verweven is."

Al eerder besloot de CDA-wethouder door de afname van het aantal ambtenaren in Delft één verdieping van het gebouw te schrappen. Het gaat inmiddels niet meer om 29.000 vierkante meter, maar 25.000. Daarmee gaan de kosten van het stadskantoor volgens het college omlaag van 60 naar 51 miljoen. De oppositie houdt de totale kosten dan op 78 miljoen.

Ook coalitiepartij D66 is als grootste Delftse fractie voorlopig tegen een referendum over het door Francine Houben (Mecanoo) ontworpen stadskantoor, dat in 2015 klaar moet zijn. "Als blijkt dat Delft het stopzetten van de bouw inderdaad financieel niet kan dragen, is een referendum alleen maar verspilling van tijd en geld”, aldus fractievoorzitter Huub Halsema.

Duurzaam gebouw
Het nieuwe Delftse stadskantoor wordt één van de meest innovatieve en duurzame gebouwen van Nederland. Zo wordt het niet gebouwd, maar gemonteerd. Dat is nodig omdat de ruimte op het bouwterrein beperkt is met het spoor aan de ene en de gebouwen aan de andere kant. Daarnaast komt er ook een duurzame warmte en koudeinstallatie, waar bijvoorbeeld de warmte die computers afgeven, wordt opgeslagen. Ook komt er daglichtgestuurde verlichting om energie te besparen. Met de maatregelen kan het gebouw met 35 procent minder energie toe dan is voorgeschreven. In een later stadium kunnen er ook nog zonnepanelen op het dak geplaatst worden


- Metro -

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.